Sveriges snällaste lopp är gratis för alla
5 km på gräs. På sommaren går det att springa barfota!
Efter loppet fikar vi tillsammans (gratis)
och du kan vinna 10 000 kr!

Den första söndagen varje månad kl 14 har vi TENSTA RINKEBY GRASS RUN – en rolig lättsam tävling för alla på de underbara stora ängarna längs med Tensta och Rinkeby.

Vi samlas vid löparbanorna inne på Spånga IP kvart i två. Start, halvvägs passering och mål är bron där Spånga Kyrkväg går över Tenstadalsens enorma gräsmatta.  Sen springer vi fältet ner till Hjulsta fågelsjöar. Vi passerar den vänstra fågelsjön och springer tillbaka och fortsätter förbi starten till en ensam björk. Den björken svänger vi runt och springer på fältet mellan Tensta och Rinkeby till E18. Där passerar vi tre pelare och vänder sen tillbaka till starten. Banan är kontrollmätt med mäthjul, men eftersom den är på gräs hela tiden så är det inte här du sätter ditt personliga rekord på fem kilometer.

Johanna Granhällen har dominerat kvinnoklassen de senaste åren

Duatlon på sommaren!
Årets sjunde och åttonde deltävling i Tensta Rinkeby Grass Run är ofta en snällare variant av duatlon eller triatlon.

Kl. tio på Söndag morgon går starten för simningen, som är 200m i Järvabadet. Deltagarna startar i olika heat, där de som rankas snabbast får starta först.

En halvtimme senare startar cykel-loppet på en 3,7 km lång bana i skogen. Rinkeby Run lånar ut mountainbikes till alla deltagare. Start och mål är på gräset nedanför Järvabadets bilparkering.  Löpningen går sen på samma bana som cyklingen.

Musses Spångslinga

Ca halv tolv startar sen löpningen. Den som har den snabbaste tiden i simningen och cykeln startar först. Den som avstår, eller avbryter simningen och/eller cyklingen får den sämsta tiden av de som gick i mål plus 30 sekunder. Vinnare är den som kommer först i mål i löpningen.

Normalt är triatlon-tävlingar mycket längre, med gemensam start. Alla delmoment sker direkt efter varandra. Det upplägget är dyrt och svårt att organisera. Simningen måste ske i ett vatten där alla deltagare kan simma samtidigt. Det är svårt och kräver många funktionärer för att hålla koll på varje deltagare (så att ingen plötsligt sjunker under ytan). Traditionell triathlon innebär också att varje deltävlande måste ha en egen cykel (som kan kosta 50-100 000 kr).
Precis som allt annat Rinkeby Run gör är Tensta Rinkeby Grass Run gratis. Därför måste upplägget anpassas. Först simmar vi 200m på tid. Sen har vi fyra mountainbikes som vi turas om att cykla på.

Efter loppet går alla och fikar (gratis) tillsammans.

Lopp under tidigare år

Triathlon blev en spännande historia. Jonathan Cederlund tog ett fast grepp om segern för killar och Johanna Granhällen tog en ännu säkrare seger hos tjejerna, men bakom Jonathan och Johanna svängde det rejält.  Jonis var nästan längst bak i fältet efter simningen men tog sig till slut ända fram till tredjeplatsen.

2020 års tvåor tog genast ett grepp om TRGR-serien.
Jonis Serry har radat upp vinster fram till April, då han fick se sig slagen av Fredrik Nybäck från Spårvägens FK.
Johanna Granhällen har också varit före fjolårets totalsegrare, Elena Osokina, men eftersom Johanna har missat två av fyra lopp så är spänningen i högsta grad levande här.

Poängutvecklingen 2021
Gulmarkerade är kvinnor/flickor

 

Lopp under 2020

2020 fick Elena äntligen konkurrens bland tjejerna. Elena tränar idogt vidare och blir sakta bättre och bättre.  Det är det som fungerar bäst i löpning.

Bland killarna var det bästa kompisarna Janis och Jonis som har dominerade fram till maj. Janis tog täten i det första loppet, men sen tog Jonis över tills han bröt armen i maj. I Juni vann Janis igen och nu är han tillbaka på tronen. Jonis blev i Augusti passerad av Mansib.
Bland damerna kändes Elenas totalseger klar tills simmerskan Johanna Granhällen dök upp i Juni och kom trea totalt.

Gratis deltagande! Anmäl dig på plats ca 15 minuter innan starten som går kl 14.

Vi startar under bron där Spånga Kyrkväg passerar den stora gräsmattan vid Spånga IP.

Varmt välkommen att delta!

Varje månad får alla deltagare poäng. 

  • vinnaren i mål får 25 poäng + en poäng för varje löpare hen har bakom sig.
  • tvåan i mål får 20 poäng + en poäng för varje löpare hen har bakom sig.

Den som har flest poäng vid årets slut vinner de 10 000 kr! 

Kl. två på söndag den 1a december startar vi årets elfte lopp.

Bild från Tensta Rinkeby Grass Run, april 2018

Det är mer spännande än det såg ut att bli. Mårten drog iväg poängmässigt under våren, men sen kom Mansib och vann lopp efter lopp. Nu är Mårtens ledning nere i sju poäng med två lopp kvar att springa.

Elena är i Ryssland men har en desto mer betryggande ledning före Najma.